Kanserde Erken Teşhis: Yılın İlk Yarısında 4,5 Milyon Taramayla Sağlıkta Büyük Adım

Türkiye'de 2024'ün ilk yarısında, Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde 4,5 milyon kanser taraması gerçekleştirildi; bu taramalar meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerini kapsarken, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekildi.

Türkiye genelinde, 2024'ün ilk yarısında birinci basamak sağlık kuruluşlarında toplam 4,5 milyon kanser taraması gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" temasıyla düzenlediği Halk Sağlığı Haftası kapsamında, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramalarının önemine vurgu yapıldı.

Bakanlık, kanserin önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, taramanın bu süreçteki kritik rolünü hatırlattı. Açıklamada, Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve mobil kanser tarama araçları ile ücretsiz tarama hizmeti verildiği ifade edildi.

2024'ün ilk 6 ayında, 1,6 milyon meme kanseri, 1,7 milyon rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyon kalın bağırsak kanseri taraması yapıldığı açıklandı. Ayrıca, tarama sonuçları pozitif ya da şüpheli olan bireylerin ileri tetkik için daha üst basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirildiği belirtildi.

Bakanlık, vatandaşların kendilerine uygun tarama programı ve en yakın tarama merkezi bilgilerine Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşabileceklerini de duyurdu.